Logo Toppie doppie .
Wieldop Rolls Royce

Geschiedenis

Als jongen woonde ik in Rotterdam vlakbij de tram en raapte daar geregeld met mijn broers wieldoppen van straat op, die door de hobbels en de tramrails van auto's waren afgevallen. Dat waren toen vooral metalen en chromen wieldoppen van o.a. Opel, Ford, Mercedes e.d. Heel veel later begon ik met mijn zoon wieldoppen op te rapen die ik langs de weg vond om in de kelder op te hangen. Toen ik interesse kreeg voor het maken van websites heb ik een site gemaakt voor al mijn wieldoppen om zo een overzicht te hebben van wat ik had. Daarnaast stelde ik ze beschikbaar en daar bleek vraag naar te zijn.
Op den duur kreeg ik steeds meer kennis van wieldoppen en begreep o.a. dat universele vaak op straat liggen omdat ze minder goed klemmen. Daarnaast leerde ik steeds beter welke wieldoppen op welke auto's horen.
Momenteel ligt mijn interesse vooral in oldtimer en bijzondere wieldoppen, zoals Bentley, Goggomobil, Franklin, Cadillac, Princcess, Mini, Trabant, Pontiac, Chevrolet, Buick, Oldsmobile, Mercury, Lincoln, Dodge, Plymouth, Chrysler en Rambler.

Herkomst

Zoals gezegd, komen oorspronkelijk mijn wieldoppen van straat vandaan. De laatste jaren echter, krijg ik steeds vaker aanbiedingen van grote partijen van bijv. garages, bandencentra of andere verzamelaars. Een bijzondere verzameling was die van een kunstenares die wieldoppen had verzameld voor een afstudeerproject. Ze had haar wieldoppen wekenlang tentoongesteld op een groot grasveld. Daarnaast heb ik een grote verzameling oldtimer wieldoppen overgenomen die in een grote loods hingen. Kort geleden heb ik een grote hoeveelheid Amerikaanse wieldoppen uit de jaren 60, 70 en 80 overgenomen.

Aantallen wieldoppen

In totaal heb ik momenteel zo'n 4.000 merkwieldoppen en naafkappen op voorraad, waarvan 1.500 verschillende soorten van 80 automerken. Van sommige heb ik maar 1 exemplaar, en van andere een complete set of een groter aantal. Van Amerikaanse wieldoppen en naafkappen uit de jaren 60-80 heb ik er zo'n 840.

Emblemen

Naast de wieldoppen zijn emblemen een andere hobby. Van een voormalig garagehouder en eigenaar schadebedrijf heb ik een hele grote partij emblemen overgenomen, zowel oude vanaf de jaren 60 tot recentere uit de 21e eeuw. In totaal heb ik er iets meer dan 4.000, waarvan 2060 verschillende soorten.

Vraagbaken en instructieboekjes

Ook heb ik een groot aantal vraagbaken en instructieboekjes van verschillende auto's uit de jaren 60-90.